Meteen naar de inhoud

Compleet diervoerder of compleet voeren?

Krijgt mijn dier wat het nodig heeft?

Een veel voorkomende vraag bij diereneigenaren.
Veel diervoedermerken spelen in op deze vraag door een compleet diervoeder aan te bieden.

Maar resulteert het voeren van een compleet diervoeder dan altijd tot optimale gezondheid?

Een paar belangrijke feiten op rijtje:

  • NVWA stelt dat een volledig diervoeder (ook wel compleet diervoeder genoemd) een mengvoeder is die door de samenstelling toereikend is als dagrantsoen.
  • Er zijn meerdere factoren waarom het niet gewenst is om altijd dezelfde verhouding van vitamines en mineralen te consumeren. Een factor is dat vitamines en mineralen een rangorde hebben wat betreft de opname in het lichaam. Dit zorgt ervoor dat er bij een overschot aan vitamines en mineralen, het lichaam eerst die met voorrang opneemt en de rest weer uitscheidt. Het is dus goed als de vitamines en mineralen met voorrang wel eens wat minder aanwezig zijn.
  • Er zijn in de praktijk twee manieren om aan de NVWA aan te tonen dat jouw diervoeder toereikend is. 1. Je gebruikt een zogenaamde pre-mix (vitamine- en mineralenpreparaat) die is geaccepteerd als toereikend. 2. Je laat zeer uitgebreide analyses op je receptuur uitvoeren, zodat je kan aantonen dat het toereikend is.
  • De analyse op de verpakking van de diervoeders, zijn over het algemeen de waardes van de ingrediënten voordat het productieproces heeft plaatsgevonden. Als er tijdens het productieproces vitamines en mineralen verloren gaan, dan zal je dat dus niet terugvinden in de analyses op de verpakking.

Onze kijk op een compleet diervoeder?

Iedere dag dezelfde lading aan vitamines en mineralen voorkomt op lange termijn geen tekorten. Hierbij spelen een aantal factoren een rol: De rangorde, de verhoudingen, de kwaliteit, lifestyle en stressfactoren. De rangorde hebben wij hier al kort benoemd, maar we zullen deze factoren in andere blogs dieper bespreken.
Een compleet diervoeder maakt dus nog niet een complete maaltijd.

Laten we gaan CarniVoeren.

Een compleet diervoer is volgens ons dus niet de oplossing voor een optimale gezondheid, maar compleet voeren wel!
De sleutel tot succes is variatie. Net als bij ons, is gevarieerde voeding noodzakelijk om je lichaam op de juiste manier te blijven voorzien. Tijden van rijkte en tijden van schaarste zorgen er juist voor dat het lichaam in balans blijft. Door af te wisselen tussen vlees, groenten, fruit, en supplementen, voorkom je dat het lichaam ‘ongevoelig’ wordt voor bepaalde nutriënten.

Ieder dier is uniek en heeft zijn eigen behoeften. Het is dus belangrijk als eigenaar te gaan ontdekken wat bij jouw dier past. Afstemmen op leeftijdsfases, activiteitsniveau en seizoenen is een mooie start.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *