Meteen naar de inhoud

Waarom groente en fruit?

Eet een carnivoor alleen vlees?

Dat honden en katten carnivoren zijn zie je duidelijk terug in hun darmstelsel, zeker als je het vergelijkt met paarden (herbivoren) en varkens (omnivoren).
Een paar belangrijke kenmerken zijn:

maag darm stelsen herbivoor carnivoor

Carnivoren: Kort maagdarmkanaal

  • Eiwitten zijn makkelijker af te breken dan cellulose.

Herbivoren en omnivoren: Lang maagdarm kanaal

  • Meer tijd om cellulose af te breken
  • Grote kolonisatie symbiotische bacteriën in de darm. Een langer maagdarm stelsel betekend dan ook meer huisvesting voor deze bacteriën.
 

Je zou denken dat door deze verschillen, groente en fruit dus niet noodzakelijk zijn voor de Carnivoor. Toch is het degelijk belangrijk om een variatie aan andere voeding naast vlees te geven

Groente en fruit hebben verschillende soorten vezels. Ze werken prebiotisch, de darmflorabacteriën worden hierdoor gevoed. Ze ondersteunen de peraltistiek. Het neemt vocht op uit de darmen en zorgt voor soepelere en regelmatige ontlasting. Onverteerbare vezels zijn belangrijk voor fermentatie in de darmen. Tijdens deze fermentatie zetten de symbiotische bacteriën deze vezels om in stoffen die de darmen gezond houden.
Fruit bevat pectine. Het zit bijvoorbeeld in de schil van een appel. Het helpt ontstekingen tegen te gaan. Het zit ook in fruit dat veel pitjes bevat zoals bramen en frambozen.

Groente en fruit zijn dus belangrijk voor het onderhoud van de symbiotische bacteriën in de darmen en ondersteunen de darmgezondheid.

Vooral honden zijn opportunistische roofdieren. Dit wil zeggen dat ze in hun natuurlijke habitat ook altijd aan het ’schooien’ zijn. Ze knagen aan kruidengrassen, eten besjes en wat ze maar konden vinden.
Katten zijn daarin tegen kieskeuriger en bij hen is het van nog groter belang dat zij aan hun dosering Taurine komen omdat ze dat zelf niet kunnen aanmaken/omzetten. Katten knagen wel graag aan kruidengrassen. Kruiden zijn ook voor hen belangrijk. Bessen zijn ook een goede aanvulling op hun dieet.

Dus:
Hoe gezonder het maagdarm-stelsel, hoe beter voeding verteerd en opgenomen kan worden.
Door prebiotische voeding toe te voegen aan het dieet van je hond of kat, bevorder je de werking in de darmen en onderhoud je de symbiotische bacteriën in de darmen. Voedsel wordt zo goed verteerd en opgenomen. Dit verhoogd zo ook de weerstand. Een goede darmgezondheid is essentieel voor de algehele gezondheid van je dier.

Onze groente en fruit lijst geeft een richtlijn waaruit je kunt gaan variëren. –> Groente en fruit lijst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *