Meteen naar de inhoud

Zijn honden en katten beide Carnivoren?

Theoretisch gezien ja. Maar wist je dat er meerdere soorten Carnivoren zijn?

Honden zijn namelijk opportunistische carnivoren. Opportunistisch roofdieren zijn simpel gezegd minder kieskeurig. Zij eten naast vlees ook bessen, kruiden(grassen), en wat ze maar kunnen vinden. De inhoud van de maag bevat bijvoorbeeld veel onverteerd plantaardig materiaal wat zij ook eten. In tegenstelling tot de kat, die over het algemeen geen pens eet.

Honden zijn dus flexibeler als het gaat om voeding maar dat maakt ook dat het voor hen belangrijk is om niet alleen in vlees te variëren maar ook groenten, fruit en kruiden.

Een kat is een obligaat carnivoor. Obligaat carnivoren zijn voornamelijk op vlees ingesteld. Het is voor katten van groot belang dat zij voldoende vlees en daarbij dus ook voldoende taurine tot zich kunnen nemen. Taurine is van groot belang voor de gezondheid van het hart, ogen en hersenen en daarbij zenuwstelsel, naja eigenlijk alles dus als je het zo bekijkt 😉

Katten zijn niets voor niets dus kieskeurig als het om hun eten gaat. Ze zijn van nature zeer selectief en het is dan ook belangrijk om hen te geven wat ze nodig hebben.

Veel voeders waaronder brok voegen tegenwoordig gelukkig taurine toe. Wat wel in acht moet worden genomen is dat taurine in zijn natuurlijke vorm het beste door het lichaam wordt herkent en opgenomen.

Natuurlijke bronnen van taurine zijn:

  • Vlees, voornamelijk orgaanvlees
  • gevogelte
  • Schaal en schelpdieren
  • Vis
  • Eieren
  • Zuivel

Plantaardige eiwitten bevatten geen taurine, maar wel methionine en cysteïne. Deze aminozuren zijn de precursors van taurine, wat wil zeggen dat ze door ons lichaam in taurine kunnen worden omgezet.
Katten kunnen dit helaas niet. Daarom is het van uiterst belang dat zij taurine krijgen uit voeding.

Ons advies is om bij zowel honden als katten taurine in zijn natuurlijke vorm toe te voegen aan het dieet.

Als het lichaam zelf taurine moet omzetten uit andere stoffen is dat meestal maar een klein percentage van wat het zou moeten krijgen.

Samengevat:
Een hond is een opportunistische carnivoor. Vlees is voor hen belangrijk, maar ze hebben ook belang bij groenten, fruit en kruiden.

De kat is een obligaat carnivoor. Katten hebben een zeer groot belang aan vlees en met name taurine omdat zij dat zelf niet kunnen aanmaken.
Ze zijn kieskeuriger van aard en kunnen meestal minder variatie verdragen dan de hond. Kruiden zijn wel nog een belangrijk element voor katten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *