Meteen naar de inhoud

Gezond aankomen

Er wordt vaak gesproken over dat een dier moet afvallen en de bijbehorende tips.
Maar wat als je dier juist moet aankomen, of moeite heeft om op gewicht te blijven?

Het metabolisme van honden en katten kan worden beïnvloed door verschillende factoren. Hier zijn enkele belangrijke factoren die invloed kunnen hebben:

 1. Leeftijd: Het metabolisme van huisdieren varieert naargelang de leeftijd. Pups en kittens hebben over het algemeen een hoger metabolisme vanwege hun groei en ontwikkeling. Naarmate ze ouder worden, neemt hun metabolisme meestal af.
 2. Ras: Het ras van een hond of kat kan invloed hebben op het metabolisme. Sommige rassen hebben van nature een sneller metabolisme dan andere.
 3. Lichaamsgrootte en lichaamssamenstelling: Over het algemeen hebben dieren met een grotere lichaamsgrootte een hogere ruststofwisseling vanwege de grotere hoeveelheid lichaamsweefsel. Spierweefsel verbrandt bijvoorbeeld meer energie dan vetweefsel, dus dieren met een hoger spiermassa hebben meestal een hoger metabolisme.
 4. Geslacht: Geslacht kan ook een rol spelen. Over het algemeen hebben mannelijke dieren, zowel honden als katten, meestal een iets hogere ruststofwisseling dan vrouwtjes.
 5. Activiteitenniveau: Het niveau van lichamelijke activiteit heeft invloed op het metabolisme. Dieren die veel bewegen en actief zijn, hebben vaak een hoger metabolisme dan sedentaire dieren.
 6. Castratie/sterilisatie: Castratie of sterilisatie kan het metabolisme van huisdieren beïnvloeden. Gesteriliseerde dieren hebben vaak de neiging om een lagere energiebehoefte te hebben, waardoor hun metabolisme kan vertragen. Het is belangrijk om de voeding en het activiteitenniveau van gesteriliseerde dieren aan te passen om overgewicht te voorkomen.
 7. Gezondheidstoestand: Bepaalde medische aandoeningen, zoals schildklierproblemen of hormonale onbalans, kunnen het metabolisme van huisdieren beïnvloeden. Het is essentieel om eventuele gezondheidsproblemen te identificeren en te behandelen in samenwerking met een dierenarts.
Gezond aankomen is niet altijd zo simpel als ‘gewoon’ de dagelijkse dosering opschroeven.

Daarnaast kan het flink in de kosten oplopen als je bijvoorbeeld 1,5 keer de dagelijkse hoeveelheid voeder moet gaan geven.

Het is van belang om een juist balans te creëren in het lichaam en voeding toe te voegen die energie bevat en zo min mogelijk energie kost.

De algehele gezondheid wil je zo goed mogelijk hebben. Bij dieren zien we het er helaas meestal niet direct vanaf wanneer de gezondheid nadelig word beïnvloed. Laaggradige ontstekingen en/of parasieten worden vaak pas waargenomen wanneer de klachten al flink opgelopen zijn.

Wanneer je voeding gaat geven wat lastig verteerd door het maag/darm-stelsel van je hond of kat, wordt het verteringsstelsel belast. Dit verbruikt energie én het lichaam is minder in staat de voedingstoffen op te nemen.
Denk hierbij aan bewerkte voedingsmiddelen, granen en overmatig veel zetmelen.

Toxides. Organen moet extra hard werken wanneer het lichaam belast wordt door toxische stoffen/chemicaliën.

Stress. Als er iets een energie vreter is voor het lichaam dan is het wel stress. Het zorgt op verschillende vlakken voor disbalans in het lichaam.

Nu we een beeld hebben gegeven van wat te voorkomen is het natuurlijk ook fijn om te benoemen wat er gedaan kan worden. 😉

 • Zuivere voeding. Voeding moet van goede kwaliteit zijn, onbewerkt voor optimaal behoud van de nutriënten, en geen belastende stoffen bevatten zoals conserveringsmiddelen, onnodige toevoegingen, lastig verteerbare ingrediënten. Onze KVV bevat een combinatie van spiervlees (geen restvlees) en organen. Het bevat geen keelstukken vanwege de schildklier, en geen beenderen met een te hoge densiteit. Ook bevat het geen premix of andere toevoegingen. Deze kunnen het beste toegevoegd worden naar behoefte van het individu.
 • Optimaliseren van het maag/darm stelsel. Groente en fruit zijn belangrijk voor de darmflora (prebiotisch). Een ontlastingsonderzoek is raadzaam om te kijken hoe de darmgezondheid ervoor staat.
 • Gezondheid waarborgen. Meten is weten. De voorkeur is om een probleem voor te zijn voordat het zich dusdanig in ernstige klachten uit. Bij je dierenarts kun je verschillende methodes en onderzoeken raadplegen om de gezondheid van je dier te checken. Zoals de lever en de nieren filteren het lichaam van belastende stoffen. Wanneer deze stoffen ophopen, kost dat veel energie. Verschillende soorten kruiden kunnen deze organen ondersteunen. Vrije radicalen kunnen onschadelijk gemaakt worden door extra antioxidanten toe te voegen. Wij hebben fyto-supplementen in ons assortiment speciaal ter ondersteuning van de lever en de nieren. Ook hebben wij een paddenstoelenmix (Fyto-Fungi) die zeer hoor is in antioxidanten. Het is van groot belang dat deze organen voldoende vocht tot hun beschikking hebben om hun werk te kunnen verrichten. Vocht kun je het best extra toevoegen aan de maaltijden. Vooral wanneer er droogvoer gegeven wordt.
 • Rust. Een onderschat wondermiddel voor mens en dier. Homeostase is de optimale gemoedtoestand waarin het lichaam verkeerd voor herstel. Je kunt alle bovenstaande punten zo goed als maar kan realiseren maar wanneer het lichaam geen rust heeft blijft het belast.
  Rust voor je dier bereik je mede door zelf het goede voorbeeld te zijn. Er heeft zelfs onderzoek plaatsgevonden dat honden en katten hun hartslag synchroniseren met hun baasje. Aaien en knuffelen verlaagde de hartslag bij zowel eigenaar als dier, onderschat dus nooit de kracht van genegenheid tussen baasje en dier. Naast je eigen gemoedstand helpt het voor de meeste dieren om een bepaalde voorspelbaarheid te behouden (structuur). En een balans tussen fysieke en emotionele uitdaging gevolgd door momenten van rust.

In plaats van de dagelijkse dosering voer te verhogen raden wij aan om te variëren met verschillende voedingsrijke ingrediënten.

Energierijke toevoegingen voor in de voerbak

 • Schapenvetkorrels
 • Sardines
 • Visolie
 • Fruit zoals, meloen, banaan, papaya, kiwi, mango. (makkelijk verteerbaar veel energie)
 • Bataat (zoete aardappel)
 • Bottenbouillon (veel nutriënten makkelijk verteerbaar, helend voor de darmen)
 • Ei rauw of gekookt, met of zonder schil.
 • Zorg voor voldoende vocht, voeg dit eventueel aan de maaltijden toe.

Kortgezegd:

Om ervoor te zorgen dat huisdieren aankomen of op gewicht blijven, zijn er verschillende factoren die het metabolisme beïnvloeden, zoals leeftijd, ras, lichaamsgrootte en samenstelling, geslacht, activiteitenniveau, castratie/sterilisatie en gezondheidstoestand. Het is belangrijk om een goede balans te vinden in het lichaam en voeding toe te voegen die energierijk is en zo min mogelijk energie kost. Zuivere voeding, het optimaliseren van het maag-darmstelsel, het waarborgen van de gezondheid, detoxen, rust en het toevoegen van energierijke ingrediënten kunnen helpen bij het bevorderen van gezond aankomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *