Meteen naar de inhoud

Vuurwerkangst

Wat te doen wanneer je hond samen met je kat het liefst de gordijnen in klimt?

Natuurlijk verschilt het per regio, maar helaas is het zo dat er al ver voor oudejaarsdag vuurwerk wordt afgestoken. In plaats van één dag in het jaar is het vaak al snel één tot twee maanden per jaar dat dieren hier last van kunnen hebben.

Er zijn verschillende middelen die ingezet kunnen worden tegen vuurwerkangst. In dit artikel willen we het graag hebben over wat jij kunt doen om je dier zo veel mogelijk op zijn of haar gemak te laten voelen.

BE CALM

Helaas zien we vaak dat er in de maand december sprake is van een neerwaartse tweezijdige spiraal.

De honden voelen zich angstig en de eigenaren zien dit en voelen de druk om dit op te moeten lossen. Het gevoel van angst en de druk versterken elkaar. Een van de twee moet dus kalm zijn om dit over te kunnen dragen aan de ander.

Zoals we al eens eerder hebben omschreven in onze blog over prikkels en triggers, zijn de feestdagen daar een goed voorbeeld van.

Carnivoren zijn zich van nature bewust van hun omgeving. Heb je ook nog eens een hond in huis die van nature waaks is, kan dit nog sterker zijn.

Wanneer er dus veranderingen zijn in hun omgeving en/of ritme (dagbesteding) kan dit extra prikkels tot gevolg hebben.

Vaak is er ook nog eens sprake van traumatiserende ervaringen met vuurwerk.
Trauma’s zijn heftige triggers voor stress en angst. De triggers zijn vaak de knallen die in de verte al goed te horen zijn.  

We zien steeds eerder dat de honden al in ‘angst-modus’ raken, ver voor oudjaarsdag.

Dit komt doordat er voor die tijd al sprake is van een veranderende omgeving en ritme. Om een aantal voorbeelden te noemen:

De planning voor de feestdagen, Sinterklaas, eventueel een intocht, pakjesavond, de kerstboom, visite, het zijn allemaal veranderingen in het dagelijks ritme en extra prikkels.

Dieren zijn slim, ze gaan deze prikkels al als signalen herkennen. Al deze prikkels zijn dan een voorloper van de heftigste dat nog komen gaat; namelijk oudjaarsdag.

Je kunt je voorstellen dat deze maanden dus erg heftig kunnen zijn voor veel dieren.

Maar genoeg hierover. Wat kun je doen om dit te verzachten?

  • Een compleet nieuwe omgeving brengt veel prikkels met zich mee, als het mogelijk is, vier de feestdagen thuis of ergens waarvan je weet dat je dier zich op zijn gemak voelt.
  • Een ‘safe space’ is een rustig plekje waar jouw dier zich ten alle tijden kan terugtrekken. Als dit normaal gezien de woonkamer is, die nu bijvoorbeeld vol zit met visite, zorg dan dat je dier weet dat er ook een andere fijne plek is.
  • Betrek je dier er alleen bij wanneer hij of zij dat wil. Informeer je visite hier ook van.
  • Houd zoveel mogelijk met je dier je dagelijkse ritme aan. Voor rust geldt: hoe minder verandering, hoe minder prikkels, hoe meer rust er behouden kan worden.

En dan wel het allerbelangrijkste:

Wees de rust zelve.

Jouw energie bepaalt. Ben je dus druk bezig met de feestdagen dan voelt jouw dier ook dat er wat gaande is.
Ben je bezig met hoe erg het vuurwerk vorig jaar was, en voel je angst voor hoe je dier dit jaar zal reageren dan breng je dat ook weer over.

Voel je druk om je dier af te leiden en te ontzien van de stress dan ben je dus druk en of angstig in je hoofd, en draag je dat over.

Het gaat dus niet zozeer om dat jij bezig moet zijn met hoe jij je dier rustig houdt, maar wat jij doet om jezelf en de omgeving zo rustig mogelijk te houden.

Wat zou kunnen helpen is om in je dagelijks ritme wat extra ‘kroelmomentjes’ te houden, zeg tijdens die momentjes iets wat voor jullie samen rust brengt. Bijvoorbeeld ‘het is oké’. Het mooie hiervan is dat jouw eigen energie ook kalm wordt, waardoor jij jouw dier hierin mee kunt nemen. Als jij de rust zelve bent, weet jouw dier dat hij bij jou de rust kan opzoeken 😉

Belangrijk om te weten is dat het een natuurlijke reactie is van je dier. De veranderingen van de omgeving hebben nou eenmaal invloed. Het is normaal gedrag.

Trauma’s zorgen voor heftige responses. Dit kan er helaas wel voor zorgen dat je dier abnormaal gedrag vertoont wat dusdanig heftig is dat dit schadelijk kan zijn. In dat geval kunnen rustgevende middelen een ondersteuning zijn.

Onze fyto-supplement adaptogenen helpt bij de prikkeloverdracht. Dit supplement kan rond deze periode ingezet worden ter ondersteuning.

Onze dierenkliniek Sterkliniek Any Animal heeft ook een natuurlijke remedie wat goed kan helpen tegen (vuurwerk) angst. De rust ratio relax blends hebben voor velen al een uitkomst geboden.
Deze blends zijn samengesteld uit zuivere essentiële oliën.

Natuurlijk komt het ook voor dat medische middelen als enige de uitkomst bieden.

Ons advies is om tijdig te beginnen met natuurlijke remedies en wanneer je dier mogelijk een trauma heeft in overleg met je dierenarts de juiste middelen in huis te halen. Wees ook hiermee op tijd om te voorkomen dat je misgrijpt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *