Meteen naar de inhoud

Hoe giftig is avocado?

Avocado’s zijn tegenwoordig een van de meest trendy vruchten. Meer en meer studies tonen aan dat ze goed zijn voor de menselijke gezondheid.  Maar hoe zit het met de trouwe viervoeters? Kunnen zij ook profiteren van avocado’s?

 

Het blijkt dat ze dat kunnen – en je hoeft je geen zorgen te maken over de beweringen dat deze vruchten “giftig” zijn voor je kat en hond met enkele uitzonderingen waarop we in deze blog in zullen gaan.

Avocado’s bevatten veel gezonde vetten, met 2,75 gram in elke portie van twee eetlepels. Een van de meest opvallende voordelen van deze vrucht is dat ze de biologische beschikbaarheid van in vet oplosbare vitaminen (A, D, E en K) die in andere voedingsmiddelen zitten, helpen verhogen. Avocado’s kunnen ook gunstig zijn voor de darmbacteriën van je hond en kat.

Zeventig procent van het totale vet in een  avocado bestaat uit oliezuur. Een soort enkelvoudig onverzadigd vetzuur.  Er zijn tal van onderzoeken gedaan naar het potentieel van oliezuur om het welzijn te verbeteren en de resultaten zijn veelbelovend.

 

In één studie experimenteerden onderzoekers 14 dagen lang met de mogelijke effecten van oliezuur bij lab-ratten. Aan het eind van de studie stelden zij vast dat oliezuur bloeddruk verlagende effecten. Bovendien werd vastgesteld dat de stabiliteit van de bloeddruk ongeveer drie tot vier dagen aanhield. Uit een ander onderzoek bleek dat oliezuur neuroprotectieve effecten had bij ratten. De onderzoekers schreven dit effect toe aan de ontstekingsremmende eigenschappen van het vetzuur. Uiteraard is dit een test gedaan bij ratten.

 

Avocado’s bevatten antioxidanten, met name luteïne en zeaxanthine, die cruciaal zijn voor een optimaal gezichtsvermogen. Onderzoek heeft aangetoond dat zowel luteïne als zeaxanthine geconcentreerd zijn in het netvlies en hun belang voor de gezondheid van het oog kan niet worden genegeerd, zoals blijkt uit deze studie in het Journal of Ophthalmology.

“In deze diermodellen is gemeld dat luteïne en zeaxanthine gunstige effecten hebben op de bescherming van oogweefsels en -cellen (vooral de neuronen in het netvlies) tegen schade veroorzaakt door verschillende factoren. De mechanismen die verantwoordelijk zijn voor deze effecten van luteïne en zeaxanthine omvatten preventie van fototoxische schade door absorptie van blauw licht, vermindering van oxidatieve stress door antioxidant werking en het wegvangen van vrije radicalen en hun ontstekingsremmende eigenschappen.”

Als het gaat om voeding, kijken mensen gewoonlijk naar de vitaminen en mineralen, maar er is een tweede soort van belangrijke stoffen, fytochemicaliën genaamd, die ook kunnen bijdragen aan het welzijn. Voorbeelden van fytochemicaliën zijn fenolzuren en flavonoïden.

 

Avocado is van nature rijk aan carotenoïden, dat zijn pigmenten die bijdragen aan de bijzondere kleur van een plant. Carotenoïden zoals luteïne en zeaxanthine, die al besproken zijn, vallen onder deze categorie. Als je het meeste wilt halen uit de carotenoïden in je avocado, bevat het donkergroene vruchtvlees dat het dichtst bij de schil zit de hoogste hoeveelheden zorg er alleen voor dat je geen stukjes van de schil zelf door elkaar haalt als je het met je huisdier deelt.

Avocado’s bevatten ook matige hoeveelheden fenolen en grote hoeveelheden fytosterolen die kunnen bijdragen aan het welzijn van je hond en kat. Onderzoek heeft aangetoond dat fenolen uit fruit het risico op hart- en vaatziekten kunnen helpen verlagen door de bloedstroom, de bloedplaatjes functie en de bloeddruk te verbeteren.

Anderzijds zijn fytosterolen biologisch actieve stoffen die een soortgelijke structuur hebben als cholesterol. Volgens een studie gepubliceerd in Frontiers in Pharmacology is aangetoond dat fytosterolen “chemopreventieve, ontstekingsremmende, antioxiderende, antidiabetische en anti-atherosclerotische” eigenschappen bezitten.

Veel gezondheidsvoordelen dus. Maar wat nu over de verhalen dat avocado giftig zou zijn?

Avocado heeft de reputatie giftig te zijn voor honden. Misinformatie over veel gezonde vruchten, groenten, noten en zaden is te vinden op het internet. Dat komt omdat websites alle risico’s (zoals het risico dat overconsumptie maag-darmproblemen veroorzaakt, of verstikking door te grote stukken of pitten) als “giftig” bestempelen, wat niet waar is, maar er toch in geslaagd is miljoenen dierenliefhebbers in verwarring te brengen.

 

Avocado’s zijn niet slecht voor honden. In feite is het tegenovergestelde het geval – het serveren ervan als traktatie of als aanvulling op hun voeding die geschikt is voor hun soort, kan de gezondheid van je hond ten goede komen. Een studie uit 2012 ontkrachtte eindelijk het idee dat ze slecht zijn, nadat bleek dat beagles die avocado-extract te eten kregen geen nadelige gezondheidseffecten hadden.

 

Waar begon de mythe dat avocado’s slecht zijn voor je hond?

 

Avocado’s bevatten persine, een giftige stof die voorkomt in enkele delen van de plant (schil, stengels en bladeren), en dit zou eigenlijk een goede zaak kunnen zijn, want er is onderzoek dat aantoont dat kleine hoeveelheden persine kankercellen kunnen elimineren. Hoe mooi is dat!

 

Terug naar het eerder genoemde onderzoek, de honden liepen een avocado boomgaard binnen en aten de planten (niet het fruit) omdat ze honger hadden. Hun maaginhoud werd niet geanalyseerd. De onderzoekers gaven enkel een visuele vergelijking met 15 geiten die gelijkaardige symptomen vertoonden voor ze stierven. Men vermoedt dat de geiten vooral avocado bladeren aten, die veel persine bevatten.

Deze studie droeg bij tot de reputatie dat avocado’s slecht zijn voor honden, een mythe die gelukkig aan het verdwijnen is door de voordelen die hondeneigenaren zien door avocado-olie en het vruchtvlees aan hun dieren te voeren. Later in dit artikel zal ik tips met je delen over hoe je avocado kunt bereiden voor uw huisdieren om ze veilig te houden.

Hetzelfde geldt voor je kat. Een kat zal niet avocado vruchtvlees eten. Het zijn immers obligate carnivoren. Maar goed proberen kan altijd.

 

Hoewel er misschien niet voldoende bewijs is dat avocado’s slecht zijn voor je kat en hond, betekent dit niet dat je ze elke dag met het avocado’s moet volstoppen  Je moet nog steeds je gezond verstand gebruiken. Je kunt ze avocado voeren, maar je moet ook voorzichtig zijn met de stengels, bladeren en pitten, die de meeste persine bevatten. Deze delen dus niet geven.

 

In het geval dat je hond en kat de oneetbare delen van het fruit eet, moet je je bewust zijn van de tekenen van persine vergiftiging, zodat je jehuisdier meteen kunt laten helpen:

De symptomen van een persingen vergiftiging zijn:

  • Braken
  • Diarree
  • ademhalingsmoeilijkheden
  • Verstopping

 

Het is ook belangrijk om te onthouden dat avocado’s, of ze nu alleen worden gegeven als traktatie of als onderdeel van hun voeding, met mate moeten worden gegeven. Traktaties zouden minder dan 10% van de dagelijkse calorie-inname van je hond en kat moeten uitmaken. Als je je hond en kat  zelfgemaakte maaltijden geeft, zorg er dan voor dat je een recept volgt dat zo is samengesteld dat het voldoet aan de minimale voedingsbehoeften van uw huisdier.

Alle lange tijd houdt ik mij bezig met het samenstellen van gebalanceerde maaltijden voor hond en kat. Variatie met natuurlijke ingrediënten en de juiste verhoudingen maken een gebalanceerde maaltijd.

Alles altijd met mate en zorgvuldigheid…

Dr. E. van Gijtenbeek.

 

 

REFERENTIES

  • Crit Rev Food Sci Nutr. 2013 May; 53(7): 738–750
  • Br J Nutr. 2010 Oct;104 Suppl 3:S28-39, Abstract
  • The Onderstepoort Journal of Veterinary Research, 1994 Mar;61(1):107-9
  • Journal of Medical Toxicology, 2013 June;9(2):207-211

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *