Meteen naar de inhoud

Knoflook, een gemist medicijn?

Knoflook voor je hond.

Knoflook behoort tot de familie van de Aliacea. Tot deze familie behoren ook de ui, prei, daslook en bieslook.

Er is veel gezegd over knoflook als aanvulling in de voeding voor je hond. Is knoflook nu echt giftig voor je hond en moet je dit ten alle tijden vermijden?

Laten we eerst eens duidelijk maken wanneer iets giftig is? Een stof is nooit giftig. Het is altijd de dosering die giftig is. Hoeveel heeft je dier binnen gekregen en in welk tijdstermijn. Dan kan het drinken van water zelfs giftig zijn.

De Aliacea familie bevatten thiosulfaat. Thiosulfaat kan op termijn een Heinz hemolytische anemie (bloedarmoede) veroorzaken. Als we echter kijken naar de concentratie thiosulfaat is deze hoog in uien. Uien vormen dus een groot extra aandachtspunt als je deze aan je hond geeft. Knoflook bevat bijna geen thiosulfaat en is wat dat betreft een product dat zeker gegeven kan worden. In de juiste dosis.

 

Zeker zijn er rassen die meer gevoelig zijn voor thiosulfaat zoals de Akita Inu en Shiba Inu. Bij katten is weinig onderzoek gedaan en dus kunnen we daar (nog) geen uitspraak over doen.

Wat betreft je hond kun je deze met een gerust hart verse knoflook geven. Als je een knoflook teentje snijdt activeer je het enzym alinase. Dit enzym activeert de stof alicine welke veel gezondheid bevorderende effecten op je hond kan hebben. Zo help je je hond in zijn of haar fitheid.

Waarom geen knoflook supplement dan?
Een supplement is vaak te hoog in thiosulfaat en te geconcentreerd als geheel. Verder kan de kwaliteit van het supplement te wensen over laten en daardoor geen gezondheid bevorderend effect op je hond hebben.

Ik ben een voorstander van verse voeding als medicijn in te zetten. Verse voeding  bevat ingrediënten die met elkaar samenwerken. Voeding kan elkaar versterken maar kan ook de mogelijke neveneffecten van sommige nutriënten verminderen. In een  juist samengestelde verse voeding werken de nutriënten met elkaar samen.

Wat is nu de dosering?  In mijn kliniek hou ik de volgende adviezen aan:

 

  • Tot 10 kilo een halve fijn gesneden teen verse knoflook,
  • 10 – 20 kilo één fijn gesneden teen verse knoflook
  • 20 kilo en zwaarder twee fijn gesneden verse tenen knoflook

 

De frequentie kan eens per dag zijn, maar blijf altijd je hond in de gaten houden. Elk dier is een individu en kan er individueel op reageren. Eens of twee maal in de week geeft ook al de voordelen van knoflook die je voor je hond wilt hebben.

Dus knoflook vormt geen gevaar voor je hond als je het in de aangegeven dosering gebruikt. Het geeft zoveel gezondheidsvoordelen dat het zeker in de voeding niet mag ontbreken.

 

  • Erwin van Gijtenbeek

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *