Meteen naar de inhoud

Wat te doen bij kennelhoest?

Kennelhoest (wetenschappelijke naam: infectieuze tracheobronchitis), is een veel voorkomende infectie van de bovenste luchtwegen bij honden. Als  je hond  aanhoudend hoest of verstikkingsgeluiden maakt en kwijlt, kan het zijn dat zij of hij kennelhoest heeft, vooral als hij of zij onlangs tijd heeft doorgebracht in een dierenasiel, pension of een andere omgeving waarin ze is blootgesteld aan veel andere honden.

Kennelhoest bij honden is een vorm van bronchitis en lijkt op een verkoudheid op de borst bij mensen. Het heeft een aantal verschillende oorzaken, waarvan de Bordetella bronchiseptica bacterie de meest voorkomende is. Veel mensen denken dat alleen de bordetella bacterie kennelhoest veroorzaakt, maar dat is onjuist, aangezien honden een combinatie van infecties krijgen.

Hoe honden kennelhoest krijgen
Kennelhoest is zeer besmettelijk en honden kunnen 6 tot 14 weken na het verdwijnen van de symptomen besmettelijk blijven. Blootstelling van hond tot hond vindt plaats wanneer een geïnfecteerde hond hoest of niest en een gezonde hond de aërosolvormige respiratoire secreties inademt.

De luchtwegen van de hond zijn bedekt met een beschermende slijmlaag. Als deze  is aangetast, kan een infectie door de ingeademde deeltjes ontstaan. De mond barrière is dan niet meer gesloten. Het resultaat is een ontsteking van het strottenhoofd en de luchtpijp. Het is de ontsteking die het hoesten veroorzaakt. En hardnekkig kan zijn.

Als de luchtwegen van de gezonde hond worden aangetast door stressfactoren zoals reizen, gehuisvest zijn in een drukke omgeving, koude temperaturen, milieuverontreinigende stoffen of infectieuze virussen, dan kan deze bacterie de luchtwegen binnendringen.

Bordetella-bacteriën gaan meestal gepaard met ten minste één ander infectieus agens, meestal een virus. Kennelhoest is eigenlijk meerdere infecties die tegelijkertijd optreden bij je hond. Niet slechts een enkele infectie. Dit is een van de redenen waarom het Bordetella-vaccin vaak niet effectief genoeg is.

De meeste gevallen van kennelhoest komen voor bij honden met een onderdrukt immuunsysteem die tijd doorbrengen in drukke vertrekken met onvoldoende ventilatie en veel warme lucht. Voorbeelden zijn pensions, trimsalons en dierenasielen.

Diagnose en behandeling
Diagnose van kennelhoest omvat het afnemen van een geschiedenis van de symptomen die de hond ervaart, evenals de geschiedenis van de tijd doorgebracht in een pension, kennel, of asiel of andere faciliteit waar veel honden worden gehuisvest.

Bacteriële culturen, virale isolaties en bloedonderzoek kunnen worden uitgevoerd om de specifieke pathogenen te identificeren die de infectie veroorzaken. Soms is het verstandig röntgenfoto’s te maken om te controleren op longontsteking of bronchitis.

De meeste gevallen van kennelhoest verdwijnen vanzelf zonder medische tussenkomst, dus ik raad je niet automatisch aan om je naar de dierenarts te haasten. Vooral niet voor onnodige antibiotica, omdat antibiotica de virale component van deze infectie niet aanpakken. Ik geef er altijd de voorkeur aan om het lichaam van de hond zichzelf op natuurlijke wijze te laten genezen.

Tijdens de acute fase van de ziekte raad ik je ten zeerste aan een tuig te gebruiken om te voorkomen dat de halsband van je hond de keel niet irriteert, vooral als je hond tijdens wandelingen de neiging heeft om aan de riem te trekken. Je kunt ook proberen de lucht te bevochtigen om hoestbuien te verminderen of te verlichten. Ik voeg graag een paar druppels pure lavendelolie  van Young Living toe aan het water om de keel te verzachten.

Volledig herstel van kennelhoest kan tot 3 weken duren bij gezonde honden, en twee keer zo lang bij oudere patiënten of patiënten met onderliggende immunosuppressieve aandoeningen. Puppy’s kunnen ook wat langer nodig hebben om te herstellen omdat hun immuunsysteem nog niet volledig is ontwikkeld.

Aangezien een ernstige episode van kennelhoest kan leiden tot longontsteking, is het erg belangrijk om een afspraak met je dierenarts te maken als je hond binnen een week niet vanzelf begint te herstellen. Het hoesten steeds erger wordt, koorts krijgt of stopt met eten. 

Ik raad ook aan om naar je dierenarts te gaan als je een puppy hebt met symptomen die verder gaan dan de typische symptomen van kennelhoest, zoals een verandering in het ademhalingspatroon, moeite met ademhalen, verlies van eetlust of een duidelijk verminderd energieniveau. Bij twijfel altijd naar je dierenarts.

Natuurlijke middelen die het herstel van kennelhoest bevorderen.

Er zijn verschillende prachtige natuurlijke middelen die ik al jaren gebruik om het herstel van honden van kennelhoest te versnellen en de ernst van de symptomen te verminderen.

  • Echinacea dat zeer effectief kan zijn. Dit middel moet wel opgebouwd worden. Het bevordert het immuunsysteem in zijn werking.
  • Manuka honing. Een theelepel tot dessert lepel door de zachte voeding doen.
  • Rauwe knoflook en olijven door de voeding doen. Zie blog: Knoflook, een gemist medicijn?
  • Gladde iep kan een pijnlijke, geïrriteerde keel helpen verzachten.
  • Fytosupplement Fungi. Deze bevat een mix van medicinale paddenstoelen wat zeer goed is voor het immuunsysteem.
  • Vitamine C, en vitamine E ondersteunt het immuunsysteem
  • Essentiële oliën kunnen worden gebruikt om een hond met kennelhoest gemakkelijker te laten ademen. Oliën van eucalyptus, lavendel en tea tree zijn goed in de ondersteuning. Deze oliën kun je in het drinkwater doen of oraal met wat honing geven door een spuitje. Verstuif olie in één kamer, zodat je hond de kamer kan verlaten, indien gewenst. Deze essentiele oliën zijn alleen voor huizen zonder katten!

Zo zie je dat je in de beginfase van kennelhoest door natuurlijke ondersteuning te geven waaronder; goede voeding, natuurlijke middelen en rust, het immuunsysteem zijn werk kan doen. Zo kun je ingrijpende middelen zoals antibiotica, die nadelig zijn voor het immuunsysteem en microbioom vermijden. Ook geldt dit ter preventie van kennelhoest.

 

  • Erwin van Gijtenbeek

2 reacties op “Wat te doen bij kennelhoest?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *