Meteen naar de inhoud

Het microbioom.

De fundering van je vertering

Een goed microbioom-leger is essentieel voor de algehele gezondheid van je dier. Ook voor jezelf trouwens 😉

Je wilt het ‘goede microben-leger’ onderhouden om te zorgen dat de ‘slechterikken’ (verkeerde bacteriën en gisten) in toom worden gehouden.

In de darm leeft een samenleving van bacteriën en schimmels. Deze zijn nodig om de nutriënten nog kleiner te maken zodat het lichaam deze beter tot zich kan nemen. Honden en katten hebben een kort maag darm stelsel.
Het is voor hen erg belangrijk dat hun ‘leger’ goed zijn werk doet. Doordat de voeding een kortere weg aflegt, helpen de juiste bacteriën mee met de vertering, afbraak, en opname van stoffen.

 

Wanneer het microbioom een disbalans heeft, kan er een overdaad aan vervelende gisten en bacteriën ontstaan. Dit kan zich uiten in overmatig veel gas (scheetjes laten) en verteringsproblemen.

De weerstand en energie kan afnemen waardoor je dier weer vatbaarder wordt voor ziektes.

Erg belangrijk dus dat het microbioom goed in stand wordt gehouden, maar hoe doe je dit?

 

Onze dierenarts heeft een lijst ingrediënten voor je op een rijtje gezet om het microbioom-leger up and running te houden.

 

Naast het instant houden, is het uitsluiten van verkeerde voeding ook van belang. Gisten/schimmels zijn bijvoorbeeld dol op suikers en zetmelen. Deze kun je dus beter vermijden.

Microbioom opbouwende ingrediënten.

Andijvie en radijs

Deze groenten zitten vol prebiotica. Prebiotica zijn onverteerbare vezels die als voeding dienen voor de aanwezige darmbacteriën en ze dus doen toenemen.

Paardenbloembladeren

Prebiotica en bevatten stoffen die de lever en het bloedvatstelsel helpen optimaal te blijven functioneren. Als je deze in het wild plukt spoel ze goed af. Er is een kans dat ze met onkruidbestrijdingsmiddel behandeld kunnen zijn.

 

Okra en asperges

Naast veel probiotica bevatten asperges veel glutathion. Een krachtig antioxidant dat veel oxidaties in het lichaam van je hond  kunnen stoppen.

 

De kruisbloemigen

Boerenkool, bloemkool, broccoli, spruiten en witte kool zijn enkele van de kruisbloemgen. Vooral broccoli bevat twee belangrijke stoffen. 3,3” – diindolylmetahaan en sulforafaan. Deze stoffen verhogen het glutathion in het lichaam van je hond. Ze helpen de lever in een optimale werking en geven veel bescherming.

Kruisbloemigen bevatten een stof thiocyanaat die de schildklier remmen. Zolang je de kruisbloemigen gaar kookt en met mate geeft brengt dit geen gevaar voor je hond. Zolang je een uitgebalanceerde voeding aan je hond geeft waarin ook jodium zit is er geen gevaar.

Gefermenteerde groenten

Deze kun je zelf maken of commercieel kopen. Een uitstekende bron van prebiotica en porobiotica.

 

Bosbessen

Deze zitten boordevol met polyfenolen. Stoffen  met zeer veel gunstige en gezondheidsbevorderende substanties. Verder uiteraard ook prebiotica.

Hond of kat een lastige eter?
Onze Fyto-supplementen hebben een hoge smaakacceptatie en bevatten diverse mixen aan gedroogde kruiden, bessen en paddenstoelen. Deze ondersteunen verschillende orgaansystemen en het algehele microbioom.

Ons Fyto-supplement basis bevat bijvoorbeeld een mooie mix aan gedroogde kruiden en bessen waaronder bosbes, artisjok en marjolein.

Mocht je verder de diepte in willen gaan over hoe het maag/darm stelsel van de hond in zijn werking gaat en inzichten willen verkrijgen over voeding voor de hond.

Is het boek ‘De Rauwe Waarheid over Voeding van je Hond’. Een echte leestip.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *