Meteen naar de inhoud

Wormen enzo…

Hellupp, wormen!

Zijn alle parasieten slecht?

Onze dierenarts gaat hier graag verder op in om ons te informeren over deze kwestie.

Ook geven we graag tips over hoe je zo een besmetting kunt voorkomen én hoe je de cyclus kunt doorbreken wanneer je te maken hebt met een terugkomende (wormen)besmetting.

Dierenarts E. van Gijtenbeek verteld het volende:

Wormen behoren tot de parasieten van je hond en kat. Er zijn twee onderverdelingen. De endoparasieten en de ectoparasieten. Parasieten zijn organismen die een gastheer nodig hebben om te kunnen overleven. Er is sprake van een wederzijds voordeel als alles in een dynamische balans is. Dit dynamische balans in de huidige wereld van je hond en kat is er helaas niet meer.

De ectoparasieten zijn die parasieten die aan de buitenkant van je hond en kat kunnen zitten. Voorbeelden zijn luizen, mijten, teken en vlooien. Endoparasieten zijn de organismen die zich in je hond en kat bevinden. Demodex, spoelwormen, Giardia, lintwormen, babesiose, echinococcose, hartworm, leishmaniose, lyme, bacteriën en coccidiose om er enkele te noemen.

Parasieten kan je hond en kat oplopen door het eten van ontlasting, slakken, vlooien, muizen, ratten en vissen. Ook een slechte kwaliteit rauw vlees kan wormen opleveren. Bijvoorbeeld doordat er darmen mee zijn vermalen in het voer of het vlees van varkens dat over het algemeen meer parasieten met zich meebrengt.

Veel parasieten hebben één gastheer. Enkele hebben een tussengastheer nodig voor hun ontwikkeling. 

Parasieten zijn enorm gespecialiseerd en kunnen zich heel goed tegen de omgeving bewapenen en aanpassen. De gastheer (je hond en kat) hebben ze nodig voor bescherming, voeding en voortplanting. Als alles in evenwicht loopt is het een samenwerking. Dat betekent dat een “paar” parasieten in je hond en kat juist bevorderlijk is voor de gezondheid van je hond en kat. Ze prikkelen het immuunsysteem zodat dat beter gaat functioneren en volledig matureert.

De vormen van parasitisme zijn:

  • Mutualisme bijvoorbeeld E. Coli bacterie leeft van de darminhoud en levert vitamine K en B aan de gastheer.
  • Parasitisme waarbij de parasiet volledig eenzijdig van de gastheer leeft zoals de spoelwormen. De gastheer wordt voeding ontnomen en kan ook bloed onttrekken aan de gastheer met bloedarmoede tot gevolg.
  • Commensalisme waarbij de parasiet leeft van de gastheer zonder dat de gastheer hier hinder van ondervindt. De gehele normale maag-darm flora behoort hiertoe.
  • Amensalisme waarbij de ene soort de ander doodt door het onttrekken van licht en voeding. Dit is een vorm die vrijwel enkel onder planten plaatsvindt.

In de wilde natuur leven gastheer en parasiet in evenwicht met elkaar. Parasieten zijn evolutionair niet gebaat bij het doden van hun gastheer. Dus een evenwicht is het normale verloop van de natuur. Als je hond en kat een paar parasieten hebben is dit juist goed. Het stimuleert het immuunsysteem van je hond en kat, zodat dit optimaal blijft functioneren. Ze zorgen ervoor dat er een evenwicht blijft in het totale microbioom. Zo is de kans kleiner dat er bacteriën in de darm zouden kunnen overheersen die de gezondheid van je kat en hond kunnen schaden.

De keerzijde is hoe wij honden en katten houden. We wonen allemaal te dichtbevolkt. Dus de concentratie honden en katten is te groot. De infectiedruk wordt dan ook groter en dus meer kans op wormbesmettingen. Ook het feit dat we honden graag los laten lopen en dus met alle honden uit de regio op een zeer kleine oppervlak gaan lopen draagt bij tot een grotere kan op (her) besmetting. Immers losloop gebieden voor honden wordt door de overheid enorm beperkt.

Wat nu als het gaat om “Kant en Klaar Vers” (KVV) vlees? In spiervlees zitten geen wormen behalve trichinella.

In CarniVoer KVV zit alleen spier en orgaanvlees met een zorgvuldige selectie van botten.
Wanneer je KVV geeft is het dus van belang om voor een goede kwaliteit KVV te gaan.

Tips van onze top-paraveterinairen van de dierenkliniek:

Wat kun je doen om een vervelende wormenbesmetting te voorkomen?

Om te beginnen, zorg voor een optimale maag/darm-gezondheid.

  • Rauwe verse voeding van goede kwaliteit. Rauwe voeding zorgt voor een zuurdere maag. Doordat de zuurtegraad hoger is, vormt dit juist een extra barrière tegen parasieten. Er worden juist aanzienlijk minder wormen besmettingen bij dieren aangetroffen die verse voeding eten.
  • Mocht rauwe voeding geen optie zijn, ga dan voor voeding wat vooralsnog voornamelijk uit vlees bestaat. Gegaard vlees (blik) of gestoomde worsten bieden hier vaak een uitkomst in.
  • Vermijd te veel zetmelen en dus ook suikers. Dit is een van de redenen waarom wij zo kritisch zijn over de meeste brokvoeding. We beweren niet dat er geen geschikte varianten zijn, maar de meeste brokken worden bij elkaar gehouden door zetmelen en/of granen. Ook vind er vrijwel altijd verhitting plaats wat de nutriënten ook niet ten goede doet.
    Zetmelen en suikers zijn een ideale brandstof voor een woekering van verkeerde bacteriën in de darmen wat zorgt voor een hogere vatbaarheid van parasieten.
  • Voeg groente toe aan de maaltijd! Door groente maar ook hier en daar wat fruit aan te bieden aan de voeding van je dier, voorzie je ze van extra belangrijke antioxidanten, nutriënten en onoplosbare en oplosbare vezels. Dit is belangrijk voor het onderhoud van een gezond balans in het micribioom.

Supplementen:

  • Puur Parasitus. Dit supplement zorgt voor een minder aangename leefomgeving voor parasieten in de darmen.
  • Fyto-supplement Leverondersteuning. Wanneer je dier (meerdere) keren ontwormt of ontvlooid is geweest, kan de lever wel wat extra ondersteuning gebruiken. Het is natuurlijk prachtig dat de parasieten de kop in zijn gedrukt maar dit zijn toch vaak stoffen die heftig zijn voor het lichaam, de lever moet dit immers allemaal weer afvoeren.
  • Essentiële oliën. Essentiële oliën kun je zien als pure, krachtige kruiden concentraten. Werken met esentiële oliën vergt wat kennis en kunde. Je kunt hiervoor contact opnemen met onze kliniek Any Animal Heiloo. We werken al lange tijd met pure essentiële oliën en zijn nog steeds verbluft over de resultaten.

Omgeving:

Nadat je je dier ontwormd hebt, is het belangrijk om de komende twee weken extra maatregelen te treffen om herbesmetting te voorkomen.

  • Wanneer je te maken hebt gehad met een besmetting, is het belangrijk dat je thuis extra maatregelen treft betreffende de hygiëne. Net als bij vlooien en luizen, kunnen er eitjes in je gezellige tapijtje overblijven met een herbesmetting tot zijn gevolg. De eitjes komen op kussens en kleden en waar dan ook, simpelweg doordat je geliefde dier er met zijn kont op plaatsneemt 😉
  • Loop een ander rondje. Doordat we steeds meer dieren in onze omgeving hebben en de losloopgebieden er niet bepaald groter op worden lopen de besmettingen snel op. Wanneer je dus te maken hebt gehad met een besmetting is het raadzaam de komende tijd een andere route te kiezen met je dier.
  • Herhaal de wormenkuur. Bij ons in de kliniek wordt over het algemeen aangeraden om na twee weken de ontlasting nog eens te bekijken en meestal betekend dit nog een tweede ontwormkuur. Dit komt doordat er vaak nog in die twee weken een herbesmetting plaats vind door eitjes.

We hopen jullie hiermee een bredere kijk te hebben gegeven wat betreft parasieten en wat je kunt doen om je dier te ondersteunen voor een optimaal balans.

  • Team CarniVoer in samen werking met dierenkliniek Any Animal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *