Meteen naar de inhoud

De ideale gastheer..

Heeft jouw dier vaak last van (lente) kriebels?

Wat maakt jouw dier de ideale gastheer?

Vlooien teken en andere parasieten.
Helaas voor velen diereneigenaren iets waar ze minstens wel een keer mee in aanraking komen.

Maar hoe komt het dat het soms wel lijkt dat het bij de ene hond en kat, het áltijd raak is, terwijl er ook diereneigenaren zijn die zelden dit soort ongenode gasten aantreffen bij hun dier?

Er zijn verschillende factoren die hierbij een rol spelen:

Externe factoren:

Omgeving:         Wanneer je bijvoorbeeld vaak gaat wandelen in een duingebied, is de kans op teken aanzienlijk hoger. Tekennesten bevinden zich voornamelijk in de duin en bosgebieden, vlooien in bomen bosjes maar bijvoorbeeld ook in stoffen, tapijt en andere gastheren.

Vacht:                 Korte gladde vachten vormen een lastigere verblijfplaats dan langere zachte vachten, ook blijven eitjes daar beter aan plakken en kan het langer duren voordat je door hebt dat er een woonwijk wordt opgestart in een lange dikke vacht. In donkere vachten is het ook lastiger om eitjes en poepjes aan te treffen.

Verzorging:        Hoe vaak je je dier zijn vacht kamt, verzorgd en eventueel wast speelt ook een rol.

 

Interne factoren:

Immuunsysteem:           Dieren met een zwakker immuunsysteem, zijn niet alleen vatbaarder voor  ziektes maar ook voor parasieten.

Voeding:                          Bewerkte voeding die niet de juiste nutriënten bevatten zorgen voor belasting in het lichaam. Dit maakt het lichaam zwakker en vatbaarder. Een lichaam met veel afvalstoffen ruikt ook meer.

Ziekte/ouderdom:         Parasieten hebben een voorkeur voor de zwakkere gastheren. Ziekte of ouderdom kan dan ook de besmettingskans vergroten. Ook oudere dieren hebben meer moeite met het onderhoud van hun vacht. Vooral oudere katten hebben meer hulp nodig bij het schoonhouden van hun vacht wanneer zij op leeftijd zijn.

Wat kun je doen ter preventie?

Onze voorkeur gaat er naar uit om zo min mogelijk gif in te zetten. Natuurlijk kan het zo zijn  wanneer er sprake is van een flinke besmetting, het raadzaam is om acuut te handelen doormiddel van een vlooienmiddel die de vlooien direct doodt.

Wees je er wel van bewust, dat hoe vaker jij je dier blootstelt aan een middel, bestaande uit gif, hoe meer je het immuunsysteem en dus het lichaam belast, waardoor een herbesmetting zich juist eerder kan voordoen.

Zo beland je al snel in een vicieuze cirkel van parasieten, en gif-middeltjes.

Het is dus van belang om het lichaam zo gezond, en het immuunsysteem zo sterk mogelijk te houden.

Goede voeding en de juiste leefomstandigheden zijn hierop een antwoord.

Goede voeding, is voeding, bestaande uit nutriënten die het lichaam goed kan verteren en tot zich kan nemen. Bewerkte voeding bevat vaak zetmelen en hulpstoffen die meer kwaad dan goed doen voor het lijf, het is belastend voor de organen en het immuunsysteem. De vitaminen complexen die er aan toegevoegd zijn om na het bewerkingsproces te voldoen aan het kenmerk ‘’compleet diervoeder’’ zouden dan het lichaam volledig moeten voorzien. De meeste vitaminen complexen bevatten echter niet de natuurlijke verhoudingen en de bronnen waar die vitaminen van afkomstig zijn spelen ook een rol. Natuurlijk zijn er tegenwoordig steeds meer preparaten met mooie claims waaronder ‘’met taurine’’ of 100% natuurlijk. Als je je echter verdiept in het totaalplaatje, kom je erachter dat de claim 100% natuurlijk al gemaakt mag worden bij een geringe percentage aan natuurlijk aanwezige stoffen. Ook speelt de biologische beschikbaarheid een grote rol. Taurine, bijvoorbeeld wordt het effectiefs opgenomen door het lichaam uit zijn natuurlijke bron; vlees. Plantaardige taurine bijvoorbeeld, moet eerst omgezet worden naar de opneembare effectieve vorm in het lichaam. Hierdoor blijft er maar een geringe hoeveelheid taurine over waar het lichaam echt baat bij heeft. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Wij hebben er dus zo onze vraagtekens bij..

Pure onbewerkte voeding hoeft niet opnieuw te worden voorzien van de juiste nutriënten.
Ook variëren i.p.v. iedere dag de zelfde prak in de bak, zorgt ervoor dat je je dier voorziet van de juiste nutriënten op de manier dat het lichaam deze het beste kan verwerken en opnemen. Een natuurlijke en niet belastende manier van voeden i.p.v. voeren.

Kruiden zijn daarnaast een enorme aanwinst voor het dieet van je dier.
Wij hebben inmiddels verschillende kruidensupplementen om je dier te voerzien van zijn behoeften.

Onze fyto-supplement basis, vormt zoals het al zegt; een mooie basis.

De nierondersteuning is fijn om af en toe te geven om zo de nieren te ondersteunen in hun werking. Hoe gezonder de nieren, hoe minder werk de lever heeft. Het voorjaar is hier vaak een mooi jaargetijde voor.

Maar mocht je dier een vlooienmiddel, antibioticakuur of andere medicatie hebben gehad. Is het heel fijn om de lever extra te ondersteunen met het fyto-supplement leverondersteuning.

De Fyto-Fungi boost het immuunsysteem dan weer door een hoog gehalte aan antioxidanten. Oudere en zieke dieren hebben hier vaak enorm baat bij, maar het is sowieso niet verkeerd om het immuunsysteem goed op pijl te houden. 😉

“ja lekker dan, zo kan ik ze allemaal wel geven’’ hoor ik je nu denken.

Ja, en nee.
Ook met (kruiden) supplementen komt afwisseling en maatwerk te pas.
We raden dan ook absoluut niet aan om allerlei supplementen tegelijk aan je dier te geven, maar ook hierbij de behoeften te achterhalen en te variëren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *